De beste wensen! Fijne feestdagen gewenst! Een goed uiteinde!
Geteld heb ik het niet, het aantal keren dat ik de afgelopen maand deze zinnen heb uitgesproken, gehoord, vertaald of hertaald. Maar dat het vele keren is geweest, is een ding dat zeker is.
En wat te denken van Gelukkig Nieuwjaar! Hoe vaak uit ik deze wens niet in januari? Maar tot hoe lang wens ik iemand eigenlijk een goed nieuwjaar? De meningen hierover zijn verdeeld. Was het lange tijd prima om tot Driekoningen, 6 januari, de beste wensen over te brengen, de laatste berichten geven aan dat bij de derde week van januari de grens ligt. Pfff, ik ben dus nog net op tijd met mijn wens.
Bij deze: Gelukkig Nieuwjaar!
De beide hoofdletters geven kracht aan mijn wens en ook op mijn kerstkaarten maak ik er mooie, grote letters van. Een beetje nadruk mag best, dus ik voeg een hoofdletter of twee eraan toe.
De hoofdletters mogen, maar helaas is ‘t niet helemaal volgens onze nationale spelregels … eh … spellingsregels. Ik zou eigenlijk moeten schrijven: gelukkig nieuwjaar! Gelukkig nieuwjaar betekent namelijk een gelukkig jaar, dat nieuw is. Een nieuw jaar. Deze laatste twee woorden zijn uiteindelijk samengetrokken. Een uitroepteken toevoegen is prima volgens de regels.
De zin Het Nieuwjaar valt dit jaar op woensdag is ook oké. Nieuwjaar mét hoofdletter duidt de dag van 1 januari aan. Feestdagen krijgen volgens onze spellingsregels een hoofdletter, dus ook deze dag.
En is Driekoningen dan wel juist geschreven? Ja zeker, Driekoningen is net als Nieuwjaar een feestdag, dus met een hoofdletter.
Een ander dingetjes waar ik me tijdens de feestdagen van 2019 het hoofd over brak, is de schrijfwijze en uitspraak van het jaar 2020. Schrijf ik de woorden los of aan elkaar? Tweeduizendtwintig of tweeduizend twintig. Wat blijkt? Na het woord duizend komt een spatie, dus ik schrijf de woorden los.
Zeg ik nu tweeduizend twintig? Of kies ik voor het jaar twintig twintig. In de poll van Onze Taal is de winnaar, met zo’n driekwart van de stemmen, de lange versie: tweeduizend twintig.
Dus… ik weet nu hoe ik aan het eind van tweeduizend twintig mijn kerstgroeten moet overbrengen. Ik weet hoe ik in het vervolg de Kerst doorbreng. Een gelukkig nieuwjaar schrijf ik in de toekomst zo en de kerstkaarten stuur ik op deze manier.
Kom maar op met het nieuwe jaar. Ik ben er helemaal klaar voor!
Paula van der Kolk
Senior trainer Nederlands
Het bericht De Groeten! verscheen eerst op Taleninstituut Nederland – zakelijke taaltrainingen op maat..