Iedereen kent Marie Antoinette. Misschien ken je haar geschiedenis niet in detail, maar denk je bij haar naam wel aan de Franse revolutie en haar onthoofding met een guillotine. Ze leefde als de Franse Koningin en vrouw van Louis XVI in een exorbitante luxe, met bijzondere haarstijlen en extravagante mode. In onze tijd zou ze het ongetwijfeld ver geschopt hebben als influencer en youtuber. Ze bepaalde immers de mode van die periode. Maar haar invloed reikt inmiddels veel verder.
Marie Antoinette werd geboren in 1755 aan het Oostenrijkse hof en werd op 14-jarige leeftijd naar Parijs gestuurd om te trouwen met de puissant rijke 15-jarige Louis XVI. Koningin Marie Antoinette had een verfijnde smaak en interesse voor alles wat mooi en luxueus was. Terwijl het Franse volk steeds armer werd en honger leed, showde zij haar prachtige jurken en torenhoge pruiken.
Oud werd ze niet. Ze werd veroordeeld tot hoogverraad en kreeg de doodstraf in 1793 op 37-jarige leeftijd. Haar imago als stijlicoon maakte echter wel nog een lange tijdreis van meer dan 200 jaar. Haar leven en stijl is ‘cult’ geworden en een vruchtbaar thema niet alleen in Frankrijk, maar ook in de rest van de wereld.
Er zijn tal van succesvolle films gemaakt over haar leven.
Madonna maakte furore met haar vertolking van Marie Antoinette en het lied Vogue.
En Beyoncé kondigde haar wereldtournée aan met een film waarin ze Marie Antoinette speelt.
In Japan is Marie Antoinette razend populair in Manga animé, stripboeken en tekenfilms. Er worden overal ter wereld parfums, thee, bonbons, macarons, pennen, poppen, mode en cosmetica naar haar vernoemd en volgens haar stijl vormgegeven. Ze inspireert ontwerpers, merken en business mensen in de hele wereld.
Marie Antoinette lijkt op de vrouw van nu
Het beeld van de verraadster van toen is 180 graden gekeerd. Tegenwoordig wordt ze gezien als een sterke vrouw die haar eigen leven inrichtte zoals ze zelf wilde. Iemand die zeker niet in de schaduw van haar man wilde staan. Ze was een vrouw waar vrouwen van nu iets van kunnen leren. Vrouwen die niet bang zijn, die zelf carrière maken, die niet onder doen voor mannen.
De recente demonstraties van vrouwen in Frankrijk voor vrouwenrechten en tegen huiselijk geweld zijn daar een illustratie van. Marie Antoinette staat symbool voor de kracht van vrouwen.
Tentoonstelling in Parijs
Marie Antoinette is tot en met januari 2020 te zien in een tentoonstelling in de Conciergerie in Parijs waar 200 kunstwerken tentoon staan die op haar geïnspireerd zijn. Van officiële portretten, tot karikaturen, en van covers van magazines tot pornografische afbeeldingen.
http://www.paris-conciergerie.fr/Actualites/Marie-Antoinette-metamorphoses-d-une-image
Marie-Antoinette is niet dood. Ze is springlevend.
Volledige naam van de auteur (t’is geen grap):
Fabienne Marie Antoinette
Fabienne van Dillen, senior trainer Frans en Nederlands
Fabienne is geboren in het Franstalige deel van België vlakbij Luik en woonde jarenlang in Parijs en Nice. Ze heeft een lesbevoegdheid voor de Franse en Engelse taal en studeerde Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als international marketeer voor multinationals in Parijs en Amsterdam en leidde een marketing- en communicatiebureau. Fabienne ontwikkelt als strateeg samen met creatieve teams marketing- en reclamecampagnes en adviseert bedrijven over zakendoen in Nederland en Frankrijk. Het is haar missie om de Franse taal populairder te maken bij een zo breed mogelijke doelgroep.
Het bericht “Het Business Model” Marie Antoinette verscheen eerst op Taleninstituut Nederland – zakelijke taaltrainingen op maat..